середу, 29 липня 2015 р.

Акція «Читаємо разом, читаємо один одному» (для юнацтва)

У читальному залі бібліотеки написи: «З книгою міцно подружись, в бібліотеку запишись», «Книга – твій друг, без неї, як без рук», «На хвилинку зупинись, нові книги подивись», книжкова поличка «Ці книги знають все»    
  
 Бібліотекар:   

Дорогі друзі!  Книга і молодь – тема невичерпна і актуальна в усі часи. Особливо злободенна вона для нашої держави. Нам добре відомі проблеми, які мають місце, як у молодіжному середовищі, так і в книговиданні. Давно відома істина: від того, що і як читає молодь, залежить майбутній інтелектуальний і економічний потенціал суспільства.





 Відомо також, що через різні причини (засилля поп-арту, масової культури, бурхливий розвиток телебачення, інформаційної продукції на сучасних носіях тощо) інтерес до читання постійно спадає, у тому числі і в розвинених країнах. 

У нашій державі спостерігається тенденція до зменшення кількості молодих людей, які постійно і систематично читають. Зрештою, у будь-які часи і в будь-яких країнах були люди, які читають і які не читають. Будьмо відвертими: людина читає тоді, коли є що читати, коли є цікава і потрібна їй література. 


Тому гостро постає питання удосконалення роботи бібліотек по обслуговуванню юнацтва та молоді. Залишаються складними питання комплектування фондів, матеріально- технічного забезпечення. Але завдяки нашій з вами наполегливій праці є всі підстави для того, що бібліотеки й надалі будуть для молодого покоління широко та привітно відчиненою брамою у світ знань, професійного вдосконалення, сприятимуть активній участі молоді у побудові демократичного суспільства в державі. Будемо впевненими, що надалі кожна бібліотека знаходитиме своє обличчя, доброзичливо і шанобливо звернене до її відвідувачів.     

Тож і зібралися ми сьогодні в нашій бібліотеці, щоб поговорити про ваші улюблені книжки, про улюблених письменників, зачитати один одному цікаві уривки з книг, сфотографуватися на пам'ять з улюбленими книжками. І обов’язково хочеться, щоб ви розповіли своїм друзям і знайомим про участь у цьому заході, поділились з ними враженнями та порекомендували їм цікаві книги. Адже читати модно і престижно.  Відновимо багатовікову книжкову й освітню традицію в Україні. Україна читає. Україна пізнає. Мудра нація – багата країна! 

Мета сьгоднішньої акції – відродження соціальної ролі книги та читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення молодої людини. Зміцнення ролі бібліотек по обслуговуванню юнацтва та молоді. Завдання акції – забезпечення доступності книги в бібліотеках. Вивчення читацьких інтересів і рівня читацької компетенції молоді, а також організація роботи бібліотеки з молоддю. Цінність акції – відродження кращих традицій української літератури. Ознайомлення читачів з книгами і авторами, недостатньо відомими за межами населеного пункту, відродження інтересу до якісної художньої літератури.  
    
 Світ книг – світ захоплюючий, таємничий і неосяжний. Як орієнтуватися, як не заблукати в ньому? Що читати і як читати? Чому так важливо читання сьогодні? Відповіді на всі ці питання ви зможете знайти в нашій бібліотеці. Але для початку давайте відповімо на найважливіше питання: “Для чого людина читає?”, “Ми думаємо, чому людина читає!?” Тому, що читання приносить йому радість.  Тому, що хоче краще зрозуміти себе.  Тому, що дізнається щось нове для свого розвитку.  Тому, що це необхідно для навчання або роботи. Тому, що читають друзі і говорять про книжки. Тому, що книги навчають нас жити в гармонії з навколишнім світом. Тому, що прагне долучитися до світової культури. Тому, що читання – це особливий стиль життя. Тому, що ЧИТАТИ – ЦЕ ПРЕСТИЖНО!      (присутні підтверджують свої відповіді).   
   
Учасники акції принесли свої улюблені книжки: Ліна Костенко «Мадонна перехресть», Василь Барка «Жовтий князь», Тодось Осьмачка Поезії, Марія Матіос «Солодка Даруся», Василь Симоненко «Народ мій завжди буде», Володимир Базилевський «Читання попелу», Борис Олійник «Сива ластівка», Руслан Горовий «Ген воїна». По черзі зачитували цікаві уривки зі своїх книжок. Розповідали про головну тему книги, що найбільше сподобалося, про життя і творчість письменника письменника.
     
Потім обговорили оповідання з нової книги Руслана Горового «Ген воїна». Це оповідання «Нижче неба» про військового пілота у зоні АТО. Головний герой Славко пройшов  Майдан і добровольцем пішов визволяти Донбас від бойовиків. Про страшний бій з терористами, в якому Славко був тяжко поранений, але залишився живий, розповідали учасники акції.

Після цього учасники акції сфотографувалися на пам'ять з улюбленими книгами.

Немає коментарів:

Дописати коментар